- Home
- Books
De Dikke Blauwe
Filantropie | voor gevers en impactmakers
De Dikke Blauwe is een journalistiek onafhankelijk on- en offline magazine voor filantropie in Nederland, gericht op mensen en organisaties die zich met eigen middelen, kennis en tijd inzetten voor een betere wereld zoals vermogensfondsen en hun adviseurs, goede doelenorganisaties en notariskantoren.
FILTER BY Publisher:
- Amsterdam University Press [16] http://purl.org/dc/terms/isPartOf http://instance.metastore.ingenta.com/content/aup
-
-
100 Ideeën voor Caribische regelgevers
Door Willem KonijnenbeltPublication Date: oktober 2022Meer MinderDit boek past in de (in omvang beperkte) Nederlandse traditie van universitair onderzoek en publicaties over ‘goed wetgeven’. Het houdt rekening met de specifieke behoeften en mogelijkheden van ‘small island countries’ met een beperkt bestuursapparaat en waar de taal van de wettelijke regelingen een andere is dan de omgangstaal van de meerderheid van de bevolking en de ambtenaren. Het bouwt voort op een eerder, enigszins vergelijkbaar werk van de auteur, 100 Ideeën voor de gemeentelijke regelgever (3e dr. 2018).
-
-
-
-
-
-
-
-
-
De Nederlandse Zeeschilderkunst in de Negentiende Eeuw
Door Cécile BosmanPublication Date: november 2023Meer MinderDe zeeschilderkunst is een vierhonderd jaar oud specialisme van de traditionele Hollandse schilderschool. Het schilderen van schepen en de zee vereist zowel nautische kennis als een groot artistiek talent. Cécile Bosman onderzoekt de achtergrond, opleiding en onderwerpkeuze van de negentiende-eeuwse zeeschilder. Ook beschrijft ze hoe tegen zeestukken werd aangekeken door de zeeschilders zelf, hun collega-schilders op de kunstenaarsverenigingen, door kunsttheoretici en in de kunstkritiek.
Het blijkt dat zeeschilderkunst in Nederlandse kunstkringen gedurende de hele negentiende eeuw werd gezien als een vehikel voor vaderlandsliefde. Deze vorm van cultuurnationalisme was gestoeld op de historische verbondenheid van het land met het water en vooral op een verheerlijking van Nederland als zeevarende natie. Een hardnekkige mythe die nu onderwerp is van verhitte maatschappelijke discussies. Dit fraai geïllustreerde boek vult een leemte in de kunst- en cultuurhistorische kennis over de zeeschilderkunst en biedt tegelijk een verhelderende blik op de nog altijd invloedrijke negentiende eeuw.
-
-
-
De Veluwe gereformeerd
Door Jos de WeerdPublication Date: juni 2022Meer MinderDe zestiende eeuw staat bekend als de eeuw van politieke en religieuze verandering. Jos de Weerd onderzoekt hoe de omwenteling van kerk en wereld werd beïnvloed door lokale gemeenschappen, en andersom. Hij richt zich daarbij op de Veluwe, een deel van het hertogdom Gelre dat een strategische rol speelde in de machtsverhoudingen in de Nederlanden. Op de Veluwe voltrok zich een katholiek vernieuwingsproces, dat door onverwachte gebeurtenissen omsloeg in een protestantse hervorming. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Ondanks de vele variaties waren verschillende groepen van gelovigen eensgezind over de autoriteit van de Bijbel, het christocentrisme en de noodzaak van hoogopgeleide geestelijken. Pas na de Beeldenstorm van 1566 kwam er een scheiding en ontbrandde het religieuze conflict. Uiteindelijk bleek de machtsovername door de gereformeerde Jan van Nassau beslissend en zette de protestantisering door. Het Veluwse reformatieproces, zo toont dit boek, was onregelmatig, onberekenbaar en kende per plaats verschillende uitkomsten.
-
-
-
Denken over geloven
Door Willem B. DreesPublication Date: september 2023Meer MinderVanwege de scheiding van kerk en staat werd in de negentiende eeuw in openbare universiteiten kerkelijke theologie vervangen door godsdienstfilosofie. Als venster op het denken over geloven gebruikt Willem B. Drees, de laatste hoogleraar godsdienstwijsbegeerte in Leiden, werk van zijn voorgangers. In de tweede helft van de negentiende eeuw dachten zij houvast te kunnen vinden in het redelijk denken, in kennis van de godsdiensten of hun eigen geloof. Na de Eerste Wereldoorlog wordt geloof gezien als een keuze voor vertrouwen op de zin van het Geheel. Recenter zien we agnostische terughoudendheid die religieus en wetenschappelijk wordt gemotiveerd. Een geladen zwijgen.
-
-
-
Friese edelen, hun kapitaal en boerderijen in de vijftiende en zestiende eeuw
Auteurs: Gilles de Langen & Hans MolPublication Date: mei 2022Meer MinderDe Friese adel van de late middeleeuwen opereerde in een niet-feodaal gebied dat lange tijd geen landsheer kende. Hadden de leden, hoofdelingen genaamd, zich uit de boerenstand omhooggewerkt of vormden ze vanouds een gesloten stand? Hoe zat het met hun vermogen? Dit boek zoomt in op Rienck Hemmema en zijn vrouw Ath Roorda. Zij exploiteerden in de jaren 1569-1573 een boerderij in Hitzum onder Franeker.
Uit Riencks Rekenboeck blijkt dat hij geen eigenerfde boer was, maar een edelman met een royale levensstijl en meer inkomsten dan uit die ene boerderij. Een ruimtelijke reconstructie van zijn bezit en dat van zijn voorgeslacht toont hoe agrarisch kapitaal per generatie werd gevormd en overgedragen. Dit beeld wordt getoetst aan een Quote 200 uit 1513 en huwelijksakten uit 1450-1550. Een belangrijke conclusie is dat de Friese adel getalsmatig omvangrijk was, met veel families die leefden van twee of drie boerderijen. De figuur van de edelman-boer kwam dus vaak voor.
-
-
-
Geven in Nederland 2022
Editors: René Bekkers, Barbara Gouwenberg, Stephanie Koolen-Maas & Theo SchuytPublication Date: augustus 2022Meer MinderIn 1995 startte het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit het onderzoek Geven in Nederland, dat sindsdien elke twee jaar verschijnt. In deze dertiende editie van Geven in Nederland worden de bijdragen van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goededoelenloterijen in kaart gebracht. Nederlanders beperken zich niet alleen tot het geven van geld maar verrichten ook vrijwilligerswerk op vele maatschappelijke terreinen. Geven in Nederland geeft antwoord op de volgende vragen: Hoe vrijgevig is Nederland? Wie geeft aan welke doelen? Hoe heeft het geefgedrag zich de laatste 25 jaar ontwikkeld? Geven in Nederland draagt bij aan de zichtbaarheid van maatschappelijk initiatief in Nederland. Dat is belangrijk ter legitimatie van een zelfstandige en snel groeiende sector.
-
-
-
Herscheppen
Door Lia van GemertPublication Date: november 2022Meer MinderLezen is herscheppen. Elke lezer interpreteert een tekst op eigen wijze. Professionele vertalers herscheppen voortdurend, onderhandelend tussen de broncultuur en de ontvangende cultuur van hun tekst. Ze weten dat hun interpretatie heftige reacties kan oproepen, maar moeten meestal snel beslissen want hun uitgevers moeten geld verdienen en hebben haast.
In de zeventiende eeuw ging het in de Nederlandse Republiek precies zo: de uitgevers bewaakten hun bedrijfsmodel en de vertalers gaven interpretatiesignalen af. Nederlandse vertalingen van succesvolle buitenlandse romans laten zien dat die signalen dubbelzinnig waren. Uit commercieel oogpunt handhaafden de vertalers de inhoud van hun bron, ook als ze het er niet mee eens waren. Ze schoven de ideologische vragen over hun eigen en buitenlandse culturen door naar hun lezers, die zelf hun morele oordeel moesten vellen. In de commerciële situatie is vandaag de dag niet zoveel veranderd, maar aan de vertalers worden nu hogere eisen gesteld.
-
-
-
Het professionele tijdschrift in de transitie van de Nederlandse maatschappij, 1850-2020 Wekelijkse informatie uit wetenschap en beroepspraktijk
Door Willem MollePublication Date: januari 2022Meer MinderDe Nederlandse samenleving heeft in de afgelopen anderhalve eeuw een diepgaande transitie doorgemaakt. In alle maatschappelijke sectoren zijn de resultaten van de snelle ontwikkeling van wetenschap en techniek doorgedrongen. Die ontwikkeling was alleen mogelijk door de inzet van professionals met een gedegen wetenschappelijke vorming. Zij hadden niet alleen een wetenschappelijke opleiding nodig, maar moesten gedurende hun beroepsuitoefening ook voortdurend gevoed worden met informatie uit wetenschap en praktijk om de voortgaande ontwikkelingen bij te houden en mede vorm te geven.
Dit boek beschrijft hoe de redacties en de uitgevers van professionele tijdschriften zich hebben ingespannen om hun rol als informatiemakelaar goed te vervullen. Verder laat het zien hoe zij hun product voortdurend hebben aangepast aan de steeds hogere eisen van lezers wat betreft toegankelijkheid en vormgeving. Ten laatste is er aandacht voor de wijze waarop zij steeds de bedrijfseconomische voorwaarden hebben vervuld om de continuïteit van hun werk te verzekeren. Zonder deze professionele tijdschriften was Nederland niet geworden wat het nu is.
-
-
-
Het wonder van Sint-Maarten
Editor: Els RosePublication Date: juli 2022Meer MinderWat geluk voor een stad behelst en hoe een stad reageert op crisis die duurzaam stedelijk samenleven bedreigt, wordt in verschillende tijden op verschillende manieren ingevuld. Het wonder van Sint-Maarten vertelt het verhaal van Utrecht en Sint-Maarten. Vanaf de vroege Middeleeuwen tot op de dag van vandaag inspireert deze stadspatroon mensen met verschillende achtergronden om aan een gelukkige stad te bouwen. Het boek begint in een donkere periode van de Utrechtse stadsgeschiedenis, waarin politieke strijd en klimatologische problemen de stad grotendeels onleefbaar maken. In die tijd zet bisschop Radboud (899/900-917) zijn literaire en muzikale talenten in om zijn medeburgers te inspireren tot vertrouwen in hun patroonheilige. In de multiculturele en multireligieuze samenleving van hedendaags Utrecht belichaamt de heilige die zijn mantel deelde nog steeds aansprekende waarden. Vanuit kunstzinnig en godsdienstsociologisch perspectief wordt de populaire Sint-Maartensparade uitgelicht. Een religieuze figuur is (opnieuw) een heilige van de straat geworden. Het boek is rijk geïllustreerd met Utrechts en verwant beeldmateriaal.
-
-
-
Macht in de Metropool
Door Janna EveraertPublication Date: mei 2023Meer MinderIn haar Gouden Eeuw nam Antwerpen de rol over van Brugge als handelscentrum van West-Europa. Antwerpen groeide daarbij uit van een middelgrote Brabantse stad tot de onbetwiste metropool van de Lage Landen met niet minder dan 100.000 inwoners. Over de impact van deze economische en demografische groei op het stadsbestuur was tot nu toe weinig bekend en dat terwijl Antwerpen een interessante en uitzonderlijke casus is. Terwijl in vergelijkbare handelsmetropolen – zoals vijftiende-eeuws Brugge, zestiende-eeuws Lyon of zeventiende-eeuws Amsterdam – het stadsbestuur steeds meer werd bevolkt door handelaars, was dat in Antwerpen niet het geval.
Macht in de Metropool reconstrueert wie er tussen 1400 en 1550 dan wel in het Antwerpse stadsbestuur zat als schepen of burgemeester, wat hun profiel was en hoe dit evolueerde door de tijd heen. Ook de vastgoedinvesteringen van deze groep en haar relatie met verschillende sleutelgroepen in de samenleving – de ambachten, de adel en het centraal bestuur – worden in kaart gebracht.
-
-
-
Transities in kunst, cultuur en politiek
Editors: Sandra Ponzanesi, Kathrin Thiele, Eva Midden, Domitilla Olivieri & Trude OorschotPublication Date: oktober 2023Meer MinderIn deze bundel staat de rol van kunst, cultuur en politiek bij transities en de strijd voor sociale rechtvaardigheid centraal. Soms zijn deze transities traumatische en gewelddadige processen zoals in het geval van Zuid-Afrika na de apartheid. In andere gevallen, zoals in Europa, gaat het om langdurige geschiedenissen die verband hebben met kolonialisme, de holocaust en totalitarisme. De auteurs verkennen intersectionele vraagstukken van transitie en sociale verandering in samenhang met bredere debatten over de rol van democratie, burgerschap en mensenrechten. Ze gaan daarbij een dialoog aan met het werk van feministische wetenschapper Rosemarie Buikema.
-
-
-
Tussen erfgoed en eredienst
Door Elza KuykPublication Date: mei 2023Meer MinderVanwege ontkerkelijking laten veel protestantse geloofsgemeenschappen hun kerkgebouwen los, maar in sommige gevallen blijven zij na overdracht van het eigenaarschap (een deel van) het kerkgebouw gebruiken voor hun erediensten. De aanwezigheid van andere gebruikers heeft gevolgen voor de beleving van de geloofsgemeenschap. Eigenaar en geloofsgemeenschap verhouden zich ieder op een andere manier tot de ruimte en de tijd van het kerkgebouw. Bovendien verandert het aanzien van het kerkgebouw: de historische (katholieke) en civiele geschiedenis worden zichtbaar. Er vormen zich ook nieuwe gemeenschappen.
Dit boek laat zien dat meervoudig gebruik voor de eigenaren en de gebruikers een ingewikkelde opgave is. Naast soms creatieve vormen van samenwerking doen zich geregeld conflicten voor. De visies van de diverse gebruikers over een passende omgang met het kerkgebouw, blijken sterk te kunnen verschillen. De gebruiksgeschiedenis van de betreffende geloofsgemeenschap en de gekozen juridische structuur bepalen voor een groot deel hoe het meervoudig gebruik er in elke specifieke situatie uitziet.
-
-
-
Wees positief!
Door Richard de BrabanderPublication Date: juni 2022Meer MinderIn politieke discussies en beleid op het gebied van sociaal werk, zorg en welzijn vliegt de term empowerment je al snel om de oren. Empowerment staat dan voor het versterken van de kracht van het individu, dat zich positief leert inzetten in de maatschappij. In dit boek volgt Richard de Brabander de ontwikkeling van het begrip empowerment: hoe het zijn wortels vindt in de strijd tegen onrecht en onderdrukking, maar vandaag de dag lijkt omgeslagen in het tegendeel daarvan. Empowerment wordt veelal gebruikt om mensen zich te laten aanpassen aan de heersende normen, terwijl het juist zou moeten aanzetten tot verzet, kritiek en nieuwe manieren van leven.
-