- Home
- A-Z Publicaties
- FORUM+
- Previous Issues
- Volume 24, Issue 3, 2017
FORUM+ - Volume 24, Issue 3, 2017
Volume 24, Issue 3, 2017
-
-
De condities van creatie
Door Thijs LijsterAan creativiteit wordt tegenwoordig overal lippendienst bewezen. De creatieve industrie is een groeimarkt die van overheidswege wordt gestimuleerd, de ‘creatieve klasse’ wordt bewierookt in beleidsstukken van planologen en stedenbouwkundigen, en in de vacatures van zelfs het meest banale kantoorwerk staan ‘creativiteit’ en ‘out-ofthe- box’-denken bij de taakomschrijving.
-
-
-
Authors’ rights in the creative economy
Door Ellen LootsAuthors’ rights in the context of the arts is a thorny question. Ellen Loots outlines the complexity of existing legal systems and the tense relationship between moral rights and authors’ rights in relation to the dynamics of the creative industry. Only by making it clear how the creative industry functions, can progress be made in improving the protection of the rights of both authors and consumers.
-
-
-
Auteursrechten in de kunsten
Door Ellen LootsAuteursrecht in het domein van de kunsten is een heikele kwestie. Ellen Loots schetst de complexiteit van de huidige wettelijke stelsels en de gespannen verhouding tussen morele rechten en auteursrechten in relatie tot de dynamiek van de creatieve industrie. Pas door duidelijk te maken hoe de creatieve industrie werkt, kan de bescherming van auteurs en consumenten erop vooruitgaan.
-
-
-
Op zoek naar de verloren authenticiteit
Door Wannes GyselinckIn de voorstelling De Warme Winkel speelt De Warme Winkel (originele werktitel: Plagiaat) doen twee generaties acteurs van De Warme Winkel – drie ‘originelen’ en drie stagiairs – een poging om Café Müller van Pina Bausch te dansen, bijna veertig jaar na de originele opvoering. Maar waarom een iconisch danstheaterstuk uit de late jaren zeventig – ongeschoold – dansen in een duur, nagebouwd decor? Wat zegt deze voorstelling over de actualiteit van nostalgie, het verlangen naar authenticiteit en de tijdelijkheid van lyriek?
-
-
-
Visuele verwantschappen
Door Jasper RigoleIn een tijdelijke werkplaats maken twee kunstenaars met behulp van een kopieerapparaat en een stapel kranten voortdurend nieuwe beeldensembles. Dit is het uitgangspunt van Elective Affinities, een meerjarig project van Jasper Rigole en Egon Van Herreweghe, dat inmiddels vier edities kent. Tijdens het proces ontstaat een visuele dialoog, waarin de betrokken kunstenaars op elkaars voorstellen reageren door beelden toe te voegen, bestaande ensembles te bewerken of in te gaan op sporen die gedurende het proces zijn ontstaan. Jasper Rigole selecteerde uit de afgelopen edities vier ensembles voor dit beeldkatern en licht het project kort toe.
Jasper Rigole in gesprek met Nele Wynants over Elective Affinities
-
-
-
‘A whole lot of dead copycats’
Door Matthias HeymanDe grens van intellectueel eigendom in jazz is erg fluïde, en valt bijzonder moeilijk te reguleren. In deze bijdrage geeft Matthias Heyman een blik op enkele facetten van artistiek eigendom in jazz. Dit gaat van het citeren van andermans composities in eigen improvisaties, tot het ‘lenen’ van een bestaande akkoordprogressie om nieuwe stukken te schrijven.
-
-
-
Verdeelde dans
Door Timmy De Laetuit de bekende choreografie Rosas danst Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker in een videoclip kopieerde, stond de danswereld in rep en roer. Ook in de hedendaagse dans verhit de vraag naar artistiek eigendom de gemoederen. Timmy De Laet gaat op zoek naar de tegenstrijdige belangen en verschillende visies die meespelen in het debat over choreografisch auteursrecht. De letter van de wet biedt daarbij minder houvast dan het dansende lichaam. Het pleit wordt dan ook vaak eerder beslecht op het podium dan in de rechtszaal.
-