- Home
- A-Z Publicaties
- Tijdschrift voor Communicatiewetenschap
- Previous Issues
- Volume 34, Issue 3, 2006
Tijdschrift voor Communicatiewetenschap - Volume 34, Issue 3, 2006
Volume 34, Issue 3, 2006
-
-
Communicatiewetenschappelijk onderzoek in de afgelopen 15 jaar: aard en positie / Communication research in the past 15 years: Nature and position
Auteurs: Sandra Zwier, Hans Beentjes & Jan GuttelingAbstractAbstract
In deze speciale editie naar aanleiding van het Etmaal van de Communicatiewetenschap 2005 beschrijven we hoe het communicatiewetenschappelijk onderzoek zowel in het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap als in Amerikaanse ‘kerntijdschriften’ in de afgelopen 15 jaar eruit heeft gezien. Ook de papers geselecteerd voor deze speciale editie worden besproken.
-
-
-
Het effect van positieve of negatieve formulering van voorlichting over stoppen met roken: de interactie tussen stopintentie en mate van nicotineverslaving / The effect of message framing of persuasive communication on smoking cessation: The interaction between quit intention and nicotine addiction
Auteurs: Marjolein Moorman, Bas van den Putte & Eline TimmermannAbstractAbstract
Op twee verschillende meetmomenten, voor en na blootstelling aan een voorlichtingsboodschap, is de stopintentie, attitude en eigen effectiviteit gemeten van rokende studenten (N = 151) die verschillen in hun mate van nicotineverslaving. De boodschappen benadrukken ofwel de voordelen van het stoppen met roken (positieve formulering), ofwel de nadelen van het niet stoppen met roken (negatieve formulering).
-
-
-
Een constructivistische kijk op het concept framing / A constructionist perspective on the concept of framing
Door Baldwin Van GorpSamenvatting
Sinds de millenniumwisseling is framing de meest gebruikte theorie in het communicatiewetenschappelijke onderzoek. Deze bijdrage bakent het concept strikter af, en dat vanuit een constructivistische invalshoek.
-
-
-
Publiek programmeren in een commerciële context / Public service programming strategies in a competitive environment
Auteurs: Nanne Adriaans & Anita M.J. van HoofAbstractAbstract
In dit artikel wordt de vraag beantwoord welke programmeringsstrategieën de Nederlandse publieke omroepen hebben gehanteerd in de periode 1989–2000. De meeste publieke omroepen hebben hun programmeringsstrategie in deze periode aangepast aan de opgekomen externe concurrentie, echter in een andere richting dan verwacht.
-
-
-
Het utopisch en dystopisch gemeengoed in de vertogen over ‘nieuwe’ media in het verleden en het heden / Utopian and dystopian commonplaces in discourses surrounding ‘new’ media in the past and the present
Door Wim VanobberghenAbstractAbstract
Deze bijdrage gaat na of er parallellen te trekken zijn tussen de huidige vertogen rond nieuwe informatie- en communicatietechnologieën, en de voorspellingen die uitgesproken werden bij de introductie van radio en televisie in België. Op theoretisch niveau worden aanknopingspunten gezocht bij de cultural turn binnen de techniek- en mediageschiedschrijving.
-
-
-
De Nederlandse politieke televisiespot van 1963 tot 2003: het gebruik van persuasieve strategieën / Persuasive strategies used in Dutch political television advertisements 1963 – 2003
Auteurs: Ivar Klinkenberg, Arnoud Willemsen & Liesbeth HermansAbstractAbstract
In deze studie is het gebruik van persuasieve strategieën in televisiespots in het kader van de Zendtijd voor Politieke Partijen onderzocht. Het betreft uitzendingen in verkiezingstijd van zes belangrijke politieke partijen in Nederland (PvdA, vvd, cda, gl, D66 en sp). Er worden vier groepen persuasieve strategieën onderscheiden: personalisering, dramatisering, conflict-strategie en productiekenmerken.
-
-
-
Mondiaal amusement, lokaal vermaak. Een beschouwing over de toe-eigening van tv-programma's in de Nederlandse feestcultuur. / Global entertainment, local celebration. Appropriations of the Idols TV programme in Dutch festivity culture.
Auteurs: Stijn Reijnders, Liesbet van Zoonen & Gerard RooijakkersAbstractAbstract
De amusementsshow Idols vormt zonder twijfel een van de populairste programma's van de afgelopen jaren. In het kielzog van deze tv-talentenjacht worden er op tal van plaatsen in Nederland lokale ‘Idols-feesten’ georganiseerd. In deze beschouwing is onderzocht hoe deze Idols -feesten zich verhouden tot het oorspronkelijke televiesieformat.
-
-
-
Find Out: een televisie-interventie volgens de user-as-designerbenadering / Find Out: a television-intervention based on the ‘user as designer’ approach
Auteurs: Martine Bouman & Elleke DraaismaAbstractAbstract
Het begrip ‘user as designer’ bij het ontwerpen van communicatieve interventies roept zowel fascinatie als vraagtekens op. Dit is met name het geval als het wordt toegepast binnen het medium televisie.
-
Volumes & issues
-
Volume 52 (2024)
-
Volume 51 (2023)
-
Volume 50 (2022)
-
Volume 49 (2021)
-
Volume 48 (2020)
-
Volume 47 (2019)
-
Volume 46 (2018)
-
Volume 45 (2017)
-
Volume 44 (2016)
-
Volume 43 (2015)
-
Volume 42 (2014)
-
Volume 41 (2013)
-
Volume 40 (2012)
-
Volume 39 (2011)
-
Volume 38 (2010)
-
Volume 37 (2009)
-
Volume 36 (2008)
-
Volume 35 (2007)
-
Volume 34 (2006)
-
Volume 33 (2005)