- Home
- A-Z Publications
- KWALON
- Previous Issues
- Volume 17, Issue 2, 2012
KWALON - Volume 17, Issue 2, 2012
Volume 17, Issue 2, 2012
-
-
Vijftig afleveringen van KWALON, een korte terugblik
By Adri SmalingEditorialEditorial
This editorial offers an introduction to the current issue.
-
-
-
Wat is kwalitatief in kwalitatief onderzoek?
More LessWhat is qualitative in qualitative research?What is qualitative in qualitative research?
Most qualitative research does not follow the methodology of grounded theory (GT). In methodological literature, however, qualitative research is defined in terms of GT. This leaves much qualitative research methodologically poorly defined in the first place. Secondly in the identification with GT the meaning of ‘qualitative’ is blurred and mixed with ideology. The essay pleads to take quality literally in defining empirical qualitative research methods and in the distinction with quantitative research.
-
-
-
Ver naast het doel trappen
More LessHarrie Jansen stelt in bovengenoemde bijdrage twee kwesties aan de orde over kwalitatief onderzoek. Ten eerste de gewoonte om kwalitatief onderzoek gelijk te stellen aan de grounded theory approach (GTA) van Glaser en Strauss (1967) c.q. die van Strauss en Corbin (1998). Ten tweede stelt hij dat als gevolg daarvan de betekenis verloren is gegaan van de adjectieven ‘kwalitatief’ en ‘kwantitatief’, die gewoonlijk aan een bepaald type onderzoek worden toegekend.Volgens mij verbindt Jansen hier twee kwesties aan elkaar waartussen geen relatie bestaat. Jansen geeft verder geen duidelijke onderbouwing van zijn bewering dat kwalitatief onderzoek overwegend gelijk wordt gesteld aan de grounded theory approach.In mijn ogen gaat Jansen – met zijn voorstel om de termen kwalitatief en kwantitatief letterlijk te nemen – voorbij aan de complexiteit van kwalitatief onderzoek, of breder zelfs van wetenschappelijk onderzoek. Ook komt hij in mijn ogen met een te simplistisch en tegelijkertijd positivistisch voorstel voor het doen van onderzoek. In het vervolg zal ik mijn twee beweringen – (a) gelijkstellen van ‘kwalitatief onderzoek’ aan grounded theory approach en (b) een positivistische benadering hanteren van de wetenschap waarbinnen de twee adjectieven voor onderzoek passen – uitwerken.
-
-
-
De essentie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek
More LessIn zijn essay onderzoekt Jansen de betekenis van de term ‘kwalitatief’ en hij doet dit voornamelijk door ‘kwalitatief’ te plaatsen tegenover ‘kwantitatief’. Hiermee snijdt Jansen een belangrijk onderwerp aan; zoals hij terecht aangeeft, wordt de term ‘kwalitatief’ te pas en te onpas gebruikt zonder dat helder wordt aangegeven waar de term eigenlijk voor staat. Dat leidt er dan weer toe dat besprekingen van het verschil tussen ‘kwalitatief’ en ‘kwantitatief’ onderzoek vaak tekortschieten. Hoewel ik positief sta tegenover de poging die Jansen in zijn artikel doet, ben ik toch bang dat zijn betoog eerder tot verwarring dan tot verduidelijking leidt.
-
-
-
Kwalitatief onderzoek is meer dan categoriserend onderzoek
By Adri SmalingHarrie Jansen zegt in zijn inleiding dat hij via de toepassing van de letterlijke betekenissen van ‘kwalitatief’ en ‘kwantitatief’ de methodologische discussies rond kwalitatief onderzoek wil verbeteren en ook verlossen van wetenschapsfilosofische en levensbeschouwelijke ballast. Wat hij met die verlossing precies bedoelt, is niet erg duidelijk. Als hij bedoelt dat de bespreking van elke wetenschapsfilosofische of levensbeschouwelijke discussie altijd overbodig is, ben ik het er in ieder geval niet mee eens. Bijvoorbeeld: de keuze voor een open interview, een van de typisch kwalitatieve methoden voor het verzamelen van gegevens, kan gemotiveerd zijn door een expliciet of impliciet geprefereerd mensbeeld waarin de mens vooral als interpreterend wezen wordt gezien. Mensbeelden zijn niet alleen een onderwerp in de filosofie van de sociale wetenschappen, maar ook een onderdeel van levensbeschouwingen. De keuze voor een onderzoeksmethode kan dus levensbeschouwelijk gemotiveerd zijn. Daarom kun je niet zomaar wetenschapsfilosofische en levensbeschouwelijke aspecten van empirisch onderzoek als ballast afserveren. (Zie voor meer factoren die de keuze voor een methode meebepalen, Smaling, 1994.) Maar behalve de bevrijding van ballast wil Jansen duidelijkheid. Zo schrijft hij: wat is er kwalitatief aan de open dataverzameling? Wat is er kwalitatief aan constante vergelijking en analytische inductie? Met de verduidelijking van de begrippen ‘kwalitatief’ en ‘kwantitatief’ wil Jansen onder meer de discussie tussen kwalitatieve en kwantificerende onderzoekers faciliteren. Dat is een goed doel. Laten we daarom eerst eens kijken naar wat Jansen onder ‘kwalitatief’ en ‘kwantitatief’ wil verstaan.
-
-
-
Nog eens: kwaliteit en kwantiteit
More LessIn de commentaren van Adri Smaling, Fijgje de Boer en Reinoud Bosch komen verschillende thema’s aan de orde die lang niet altijd te maken hebben met de vraag wat kwalitatief onderzoek kwalitatief maakt. Mijn essay is bedoeld als een pleidooi voor verheldering en specificatie in de methodologische verantwoording van kwalitatief onderzoek. Een theoretische belemmering die ik daarbij zie, is de wijdverbreide identificatie van alle kwalitatief onderzoek met grounded theory (GT). Het meeste kwalitatieve onderzoek is echter geen GT-onderzoek en krijgt daardoor weinig passende methodologische aandacht en onderbouwing. Daarnaast krijgt het begrip ‘kwalitatief’ in de identificatie met GT een heel andere betekenis dan gebruikelijk is in de algemene methodologie en in het algemene spraakgebruik. Een ideologische belemmering ten gevolge van de identificatie met GT is de verbinding van specifieke wereldbeschouwelijke standpunten met kwalitatief onderzoek en andere met kwantitatief onderzoek. Dit leidt tot methodologisch moralisme: kwalitatief is moreel beter, humaner, dan kwantitatief. Mijn voorstel is om de begrippen en het onderscheid tussen kwalitatief en kwantitatief empirisch onderzoek puur methodologisch te ontwikkelen, uitgaande van de ‘letterlijke’ betekenissen die in Van Dale staan.
-
-
-
Biografie wordt etnografie
More LessBiography becomes ethnography; how life history interviews of a criminal turned into participant observationBiography becomes ethnography; how life history interviews of a criminal turned into participant observation
Life history interviews with a (criminal) person seem to focus on what has happened in the past. However, following a self-evident chronological frame, researcher and respondent find themselves working towards here and now. Methods change, as does the relation between the two.
-
-
-
Geraakt worden door verveling
Authors: Hanneke van der Meide & Gert OlthuisBeing touched by boredom. On shadowing in a phenomenological research into experiences of elderly patients in hospital careBeing touched by boredom. On shadowing in a phenomenological research into experiences of elderly patients in hospital care
Using shadowing, this research delves into the experiences of elderly (80+) hospital patients. We explain the use of shadowing by focusing on experiences of one patient.
-
-
-
Het gebruik van online communities als een marktonderzoekstool
Authors: Marlies de Groot & Durk BosmaUsing online communities as a market research toolUsing online communities as a market research tool
This article describes the methodological advantages and disadvantages regarding the use of online communities as a market research tool.The advantages include the facilitation of an ethnographic approach due to the use of multiple research methods, the anonymity of a virtual environment, and the effect of unconscious thought processing. This allows for greater insights into the life worlds of consumers. Nonetheless, there are also disadvantages. The lack of body language makes the interpretation process more difficult. In addition, there is also loss of respondent interaction, especially in comparison to traditional focus group discussions.
-
-
-
Praktijkgericht onderzoek: een lectio divina
More LessBook reviewBook review
In this contribution the author reviews Praktijkgericht onderzoek: ontwerp van organisatie- en beleidsonderzoek by P. Verschuren.
-
-
-
Onderzoekend werken met visueel beeldmateriaal: een praktijkgerichte invalshoek
By Karin HannesBook reviewBook review
In this contribution the author reviews Doing visual research by C. Mitchell.
-
-
-
Symposium Kwalitatief Sterk – de tweejaarlijkse ontmoetingsplaats voor kwalitatieve onderzoekers
More LessNewsNews
The section News gives an overview of current events.
-
Volumes & issues
-
Volume 29 (2024)
-
Volume 28 (2023)
-
Volume 27 (2022)
-
Volume 26 (2021)
-
Volume 25 (2020)
-
Volume 24 (2019)
-
Volume 23 (2018)
-
Volume 22 (2017)
-
Volume 21 (2016)
-
Volume 20 (2015)
-
Volume 19 (2014)
-
Volume 18 (2013)
-
Volume 17 (2012)
-
Volume 16 (2011)
-
Volume 15 (2010)
-
Volume 14 (2009)
-
Volume 13 (2008)
-
Volume 12 (2007)
-
Volume 11 (2006)
-
Volume 10 (2005)
-
Volume 9 (2004)