- Home
- A-Z Publications
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 32, Issue 3, 2019
Gedrag & Organisatie - Volume 32, Issue 3, 2019
Volume 32, Issue 3, 2019
-
-
'Going implicit': Using implicit measures in organizationsWe thank Catherine Apers for recommending literature on projective tests and for valuable suggestions on earlier drafts of this paper.
More LessImpliciete tests winnen aan populariteit binnen de arbeids- en organisatiepsychologie. Ondanks deze groeiende populariteit is nog relatief weinig bekend over de verschillende soorten impliciete tests, de constructen die ermee gemeten worden en de mate waarin ze relevant gedrag in organisaties voorspellen. In dit artikel bespreken we eerst wat impliciete processen zijn op basis van de duale procestheorie. Vervolgens bespreken we de drie meest populaire impliciete tests, namelijk de Implicit Association Test (impliciete associatietest), Picture Story Exercise (plaatjes-verhaaltest) en Conditional Reasoning Test (conditionele redeneertest). Voor elke test beschrijven we de opzet, psychometrische eigenschappen (de betrouwbaarheid, construct- en criteriumgerelateerde validiteit), waargenomen (procedurele) rechtvaardigheid, praktische bruikbaarheid en de mate waarin deze impliciete tests gevoelig zijn voor 'test faking'. Op basis van de best beschikbare empirische evidentie stellen we voor hoe impliciete tests ingezet kunnen worden in organisaties. We bespreken ook welk toekomstig onderzoek hiervoor nodig is. Op deze manier hopen we een waardevolle bijdrage te bieden aan dit groeiende onderzoeksdomein binnen de arbeids- en organisatiepsychologie.
-
-
-
Naar een inclusieve werkvloer: Seksuele oriëntatie en genderidentiteit op het werkDit is een bewerking van de oratie van Jojanneke van der Toorn, uitgesproken op 6 april 2018.
More LessIn deze verkorte versie van mijn oratie pleit ik voor een inclusieve werkvloer waar ruimte is voor seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Ik bespreek hoe daar binnen de sociale en organisatiepsychologie onderzoek naar gedaan wordt en wat we daarvan tot nu toe hebben geleerd. Ik besteed aandacht aan mogelijke obstakels op weg naar een inclusieve werkvloer en aan blinde vlekken in diversiteitsbeleid, maar ook aan mogelijke oplossingen en aan de kansen die een inclusieve werkvloer biedt voor organisaties en hun werknemers. Daarnaast presenteer ik hoe ik binnen mijn leerstoel in de komende jaren zal onderzoeken hoe een inclusieve werkvloer gerealiseerd kan worden. Hier richt ik me op de psychologische processen die een waarlijk inclusieve werkvloer voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender werknemers in de weg staan en wat we daarvan kunnen leren om met praktische oplossingen te komen. Ik benadruk het belang van aandacht voor zowel minderheden als meerderheden en van samenwerking tussen de wetenschap, het maatschappelijk middenveld, de publieke sector en het bedrijfsleven.
-
-
-
Hoe houden werknemers hun aandacht erbij in een 'activity-based' werkomgeving? Een neurowetenschappelijk perspectief op selectieve en duurzame aandacht
More LessHet vermogen om te focussen wordt steeds belangrijker voor werknemers in 'activity-based' werkomgevingen. Het doel van deze studie is om een overzicht te geven van cognitieve neurowetenschappelijke kennis met betrekking tot selectieve en duurzame aandacht en te onderzoeken welke principes uit de 'organizational cognitive neuroscience' werknemers gebruiken in de werkomgeving. Deze studie bestaat uit een uitgebreide literatuurstudie en interviews met werknemers (N = 31) van vier organisaties in activity-based werkomgevingen. Deze werknemers zijn geselecteerd op basis van hun scores op de Test of Attentional and Interpersonal Style (Nideffer, 1976) uit een groep van N = 61.
Uit het onderzoek is gebleken dat werknemers zich slechts in beperkte mate bewust zijn van wat er nodig is voor het opbrengen en vasthouden van selectieve en duurzame aandacht en hoe hun aandacht hersteld kan worden na afleiding. De grootste afleiders tijdens het werk zijn volgens de ondervraagde werknemers mensen die praten, mobiele telefoons en het internet. Verder bleek dat individuele verschillen in aandachtscapaciteiten slechts een beperkte invloed hadden op selectieve en duurzame aandacht. Op organisatieniveau waren de verschillen aanzienlijk groter. Deze bevindingen wijken af van wat op basis van de literatuur op individueel vlak werd verwacht.
-
-
-
Call for papers voor het G&O-themanummer 2020: 'De toekomst van werk: impact van technologie op organisaties'
Authors: Eva Derous & Eric RietzschelDe laatste decennia hebben de ontwikkeling en verspreiding van digitale technologieën een dermate hoge vlucht genomen (Cascio & Montealegre, 2016) dat MIT-onderzoekers Brynjolfsson en McAfee (2014) spreken over het 'tweede machinetijdperk'. Zo is de fictieve 'Babel fish' van science fiction-auteur Douglas Adams (een visje dat als universele vertaler dient zodra men het in zijn of haar oor stopt) door de opkomst van spraak- en vertaaltechnologie meer realiteit dan fictie geworden. Net zoals de Babel fish zowel positieve als negatieve effecten had, bieden de nieuwe digitale technologieën verschillende mogelijkheden én uitdagingen voor organisaties. Digitalisering creëert nieuwe ondernemingen en producten; algoritmes en robots kunnen routinematig, saai of gevaarlijk werk overnemen en soms zelfs nauwkeuriger, veiliger en langduriger uitvoeren dan mensen. Bovendien hebben computers, algoritmes en robots geen aandacht, koffiepauzes, vakantie of slaap nodig.
-
Volumes & issues
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)