- Home
- A-Z Publicaties
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 37, Issue 4, 2024
Gedrag & Organisatie - Volume 37, Issue 4, 2024
Volume 37, Issue 4, 2024
- Redactioneel
-
-
-
Inzichten in burn-out vanuit de chronobiologie, netwerkanalyse van symptomen, en behandeling: Themanummer ‘Reflectie en praktische perspectieven op burn-out’ (deel 1)
Meer MinderSamenvattingDit editorial leidt het eerste deel in van het themanummer ‘Reflectie en praktische perspectieven op burn-out’. In dit deel van het themanummer worden drie artikelen besproken, die elk een andere focus hebben binnen het onderzoeks- en/of praktijkveld van burn-out. In het eerste artikel wordt gekeken wat vanuit chronobiologisch perspectief risicofactoren zijn, zoals verstoorde waak-slaappatronen. Deze inzichten kunnen helpen ter preventie van burn-outklachten. Het tweede artikel verdiept zich in de definitie van burn-out. Door middel van een netwerkanalyse wordt onderzocht of burn-out gezien kan worden als een fenomeen dat voortkomt uit een netwerk van symptomen. Deze contributie draagt bij aan de discussie hoe we burn-out meten en dus diagnosticeren. Het laatste artikel richt zich op hoe klinische burn-out doorgaans behandeld wordt in Nederland, waarbij verschillende specifieke fasen worden onderscheiden. Hiermee wordt inzicht gegeven in het herstelproces bij zware burn-outklachten. Gezamenlijk laten de drie artikelen zien dat we al veel weten over burn-out: van risicofactoren, specifieke symptomen tot behandelmethoden. Tegelijkertijd tonen ze aan dat er nog veelbelovend onderzoek mogelijk en noodzakelijk is, wat bevestigt dat burn-out ook in de nabije toekomst een zeer actief onderzoeksveld zal blijven.
-
-
- Artikel
-
-
-
Tijd van belang bij burn-out: Chronobiologische aspecten bij het ontstaan en tegengaan van klachten
Auteurs: Ybe Meesters & Marijke C. M. GordijnSamenvattingMoeheid en slaapproblemen zijn veelvuldig gehoorde symptomen bij mensen met burn-out. Naast allerlei andere factoren of omstandigheden die daarbij een veroorzakende of in stand houdende rol kunnen spelen, speelt beïnvloeding door of verstoring van chronobiologische processen hierbij een rol. De invloeden van dag-nacht-, seizoens- en jaarritmes en het werken in licht of donker hebben invloed op het slaapgedrag. Daarnaast zijn er persoonskenmerken zoals het chronotype (ochtend- dan wel avondmens) die van invloed zijn op het menselijk functioneren. In de huidige 24-uurs economie wordt daar weinig rekening mee gehouden, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. De hoge eisen die de huidige maatschappij aan de werkende mens stelt, of die door de werkende mens aan het eigen functioneren worden gesteld, staan vaak op gespannen voet met hetgeen biologisch gezien verstandig of optimaal is. In deze bijdrage wordt uitleg gegeven over de werking van de biologische klok en wordt stilgestaan bij de relatie tussen burn-out, slaapklachten en werkstress als gevolg van het negeren van chronobiologische factoren. Aan de hand van de literatuur wordt het effect van wisseldiensten, het negeren van chronotype en het werken in (relatieve of) biologische duisternis besproken, alsook de mogelijkheid van op chronobiologische principes gebaseerde maatregelen (chronotherapie) om klachten tegen te gaan dan wel te voorkomen.
-
-
-
-
Burn-out als een netwerk van symptomen: De relatie tussen netwerkconnectiviteit van burn-outsymptomen en chronische stress
Meer MinderSamenvattingHet doel van deze studie was om de psychometrische netwerkstructuur van burn-outsymptomen te onderzoeken en hierbij na te gaan of de sterkte van relaties tussen symptomen varieert als functie van de chronische stress die iemand ervaart. Op deze wijze illustreren we de meerwaarde van een netwerkbenadering om burn-out te onderzoeken. We verwachten dat burn-outsymptomen sterker met elkaar zullen samenhangen bij hogere niveaus van stress, omdat chronische stress als een cruciale factor wordt gezien in de ontwikkeling van burn-out. Dit sluit aan bij de kernhypothese van het netwerkperspectief, die zegt dat symptomen van stoornissen elkaar sterker beïnvloeden als iemand in een pathologische toestand is. We onderzochten deze hypothese met cross-sectioneel online survey design. In totaal vulden 460 deelnemers een demografische vragenlijst in, gevolgd door de Perceived Stress Scale en Burnout Assessment Tool. Resultaten bevestigen de hypothese: de centraliteit van het netwerkmodel was hoger bij personen met een gemiddelde tot hoge mate van chronische stress. Dit bleek voornamelijk het gevolg van sterkere connecties van depressieve klachten in het netwerk van burn-outsymptomen. We concluderen dat de netwerkbenadering een waardevolle bijdrage kan vormen voor onderzoek naar de ontwikkeling van burn-out en nuttige inzichten kan bieden voor preventie en behandeling.
-
-
-
Het begrijpen en herkennen van ernstige burnout: Inzichten in fysiologische ontregeling en behandelingsstrategieën
Auteurs: Rebecca Vandenabeele, Carolien Hamming, Margot Joosen & Arno van DamSamenvattingBurn-out is een stress-gerelateerd uitputtingssyndroom dat zich geleidelijk ontwikkelt als gevolg van overactieve stressfysiologie en te weinig fysiologisch herstel. We onderscheiden milde burn-out, waarbij de patiënt binnen drie tot zes maanden herstelt en weer aan het werk kan, en ernstige burn-out, waarbij het fysiologische stresssysteem ontregeld is en de uitputtingsklachten dermate hevig zijn dat normaal functioneren thuis en op het werk langdurig is verstoord. De overmatige stressfysiologie wordt veroorzaakt door aanhoudende externe en interne stressoren in combinatie met een ineffectieve copingstijl, terwijl tegelijkertijd de mogelijkheid tot rust en (biologisch) herstel ontoereikend is. Gezien de mate van de onderliggende fysiologische verstoringen vraagt ernstige burn-out om een andere aanpak dan milde burn-out. In dit artikel beschrijven wij de biopsychosociale effecten van chronische stressfysiologie en vertalen we deze naar verschillende fases waarin ernstige burn-out zich ontwikkelt, met de daarbij horende fysieke, mentale, emotionele en gedragsmatige symptomen. Daarnaast beschrijven we op hoofdlijnen de diagnostiek en behandeling van ernstige burn-out, waarbij de nadruk in eerste instantie ligt op het terug-reguleren van het fysiologische stresssysteem, alvorens een start kan worden gemaakt met psychotherapeutische interventies.
-
Volumes & issues
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)