- Home
- A-Z Publicaties
- Tijdschrift voor Communicatiewetenschap
- Previous Issues
- Volume 34, Issue 2, 2006
Tijdschrift voor Communicatiewetenschap - Volume 34, Issue 2, 2006
Volume 34, Issue 2, 2006
-
-
Setting the scene: Ontwikkelingen in het medialandschap / Setting the scene: Developments in the media landscape
Auteurs: Dennis Broeders, Frank Huysmans & Imrat VerhoevenAbstractAbstract
Ten minste vijf ontwikkelingen hebben sinds 1990 het speelveld voor het mediabeleid van de overheid danig veranderd: digitalisering en technologische convergentie; economische convergentie, internationalisering en commercialisering; groeiende spanningen tussen journalistiek en politiek; veranderend mediagebruik in relatie tot overvloedig aanbod; en de invloed van Europese wet- en regelgeving.
-
-
-
Medialogica: Oorzaken, gevolgen en remedies / Media logic: Causes, consequences and remedies
Auteurs: Krijn van Beek, Rien Rouw & Thomas SchillemansAbstractAbstract
Het publieke debat wordt steeds meer door medialogica bepaald, waardoor het speelveld waarop het plaatsvindt uit balans raakt. Medialogica is het gevolg van het ineengrijpen van veranderingen in de samenleving, in de politiek en bij de media. Medialogica is onvermijdelijk, maar heeft enkele negatieve gevolgen voor de democratie. Aan het slot van dit artikel worden maatregelen bepleit om het speelveld voor het publieke debat meer in balans te brengen.
-
-
-
Omzien naar de omroep: Het rapport van de visitatiecommissie in omroeppolitiek perspectief / Looking after public broadcasting: The report of the review committee on national public broadcasting
Door Paul RuttenAbstractAbstract
Op 2 april 2004 verscheen Omzien naar de omroep, het rapport van de Visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep. Dit was de eerste maal in de geschiedenis dat een bij wet ingestelde commissie haar licht liet schijnen over het functioneren van de Nederlandse landelijke publieke omroep. In deze bijdrage worden taak en werkwijze, bevindingen, conclusies en aanbevelingen van de visitatiecommissie beschreven, en wordt nagegaan welke van haar aanbevelingen sindsdien wel en niet door het kabinet zijn overgenomen.
-
-
-
‘Achter de schermen’ bij ‘Onderweg naar morgen’: Overheidsdoelstellingen in een veranderende mediamarkt / Government policy goals in a changing media market
Auteurs: Daniël Waagmeester & Frank HuysmansAbstractAbstract
In dit artikel staat de vraag centraal in hoeverre ‘de markt’ kan voorzien in doelstellingen die de overheid aan het mediabestel stelt, zoals pluriformiteit en kwaliteit. Door middel van een economisch-theoretische en een empirische analyse van veranderend mediagebruik wordt deze vraag beantwoord.
-
-
-
Focus op functies: De visie van de wrr/ Focus on functions: The vision of the Netherlands Scientific Council for Government policy
Auteurs: Wim van de Donk, Dennis Broeders, Paul den Hoed & Frans HoefnagelSamenvatting
In februari 2005 publiceerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr) zijn rapport Focus op functies. Uitdagingen voor een toekomstbestendig mediabeleid. Hierin adviseert de wrr om de beleidsvisie van de overheid op het medialandschap radicaal te wijzigen. De huidige zienswijze, waarin beleid per medium en per infrastructuur wordt beredeneerd, zou vervangen moeten worden door een visie waarin de functies van het medialandschap als geheel centraal staan.
-
-
-
Nieuwe mediamarkt vraagt om nieuw mediabeleid / New media market asks for new media policy
Door Jan van CuilenburgAbstractAbstract
Marktfalen levert steeds minder deugdelijke argumenten voor mediabeleid op. Zo laat empirisch onderzoek naar de Nederlandse televisiemarkt zien dat commerciële omroepen, naast de publieke omroep, ook sterk bijdragen aan de media performance van de totale markt, gemeten in termen van zowel diversiteit als profusie. Voor de legitimatie van de publieke omroep moet gezocht worden naar nieuwe argumenten. Recente studies voor de bbc naar haar public value voor de Britse samenleving leveren modellen op, waarmee de maatschappelijke waarde van de publieke omroep kan worden vastgesteld.
-
-
-
Europa als testlab voor de toekomstbestendige mediabeleidsverkenning van de wrr / Europe as a test lab for the future proof media policy study of the Netherlands Scientific Council for Government policy
Door Caroline PauwelsAbstractAbstract
Het wrr-advies Focus op functies gaat terecht de uitdagingen aan, die de complexe mediawerkelijkheid van vandaag opwerpt. Zo sluit het zich aan bij Europese denklijnen in het mediabeleid. De praktijk van nationaal beleid in een eu-context is echter weerbarstig. In deze bijdrage worden de wrr-aanbevelingen bij wijze van test aan de Europese praktijk van de afgelopen jaren gespiegeld.
-
-
-
Marktwerking, commercialisering en het publieke belang: Mediabeleidsadviezen in economisch perspectief / Market behavior, commercialisation and the public interest: Media policy recommendations in economical perspective
Meer MinderAbstractAbstract
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr), de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (rmo) en de Visitatiecommissie Landelijke Publieke Omroep besteden in hun adviezen ruim aandacht aan de positieve en negatieve gevolgen van marktwerking voor de realisatie van maatschappelijke doelen in de mediasector. Zij gaan er daarbij echter te makkelijk van uit dat er een integrale mediamarkt aan het ontstaan is. Dit artikel bepleit in plaats daarvan dat er veel verschillende mediamarkten zijn, die we nauwkeurig in termen van functies en publieken moeten definiëren. Zo'n aanpak zal laten zien dat een aantal mediamarkten minder goed functioneert dan wij op basis van het totale aanbod geneigd zijn in te schatten.
-
-
-
Mediabeleid tussen traditie en toekomst / Media policy between past and present
Door Jo BardoelAbstractAbstract
Tussen de Nota over het Massamedia-beleid van het kabinet-Den Uyl uit 1975 en Met het oog op morgen van het kabinet-Balkenende kent ons land intussen dertig jaar welbewust mediabeleid, dat duidelijke doelstellingen stelt en antwoorden formuleert op de uitdagingen die technologie en samenleving opwerpen. Dertig jaar mediabeleid heeft een drietal onderscheiden periodes in het mediabeleid opgeleverd, terwijl op dit moment opnieuw de contouren van een nieuwe benadering bepaald worden. In deze bijdrage schetsen we eerst de traditie van het media- en omroepbeleid, om vervolgens op grond van een bespreking van de voorliggende adviezen te bezien hoe de toekomst van het mediabeleid eruit zal zien.
-
Volumes & issues
-
Volume 52 (2024)
-
Volume 51 (2023)
-
Volume 50 (2022)
-
Volume 49 (2021)
-
Volume 48 (2020)
-
Volume 47 (2019)
-
Volume 46 (2018)
-
Volume 45 (2017)
-
Volume 44 (2016)
-
Volume 43 (2015)
-
Volume 42 (2014)
-
Volume 41 (2013)
-
Volume 40 (2012)
-
Volume 39 (2011)
-
Volume 38 (2010)
-
Volume 37 (2009)
-
Volume 36 (2008)
-
Volume 35 (2007)
-
Volume 34 (2006)
-
Volume 33 (2005)