- Home
- A-Z Publicaties
- Tijdschrift voor Communicatiewetenschap
- Previous Issues
- Volume 51, Issue 3, 2023
Tijdschrift voor Communicatiewetenschap - 3, Sept 2023
3, Sept 2023
De kracht van influencermarketing
- Redactioneel
-
- Artikelen
-
-
-
Influencermarketing door de ogen van jongeren
Auteurs: Edward de Vooght & Marijke De VeirmanSamenvattingDeze experimentele studie met eyetracking exploreert en vergelijkt de effectiviteit van visuele contentstrategieën in gesponsorde content op Instagram in termen van visuele aandacht, herkenning en attitude tegenover het gesponsorde merk door middel van een 2 (gesponsorde advertentie x gesponsorde influencerpost) x 2 (influencershot vs. pack shot) between-subjects design. Gemengde bevindingen wijzen op het belang van een uitgekiend evenwicht tussen brand posts en influencerposts en variatie in visuele contentstrategieën.
-
-
- Articles
-
-
-
If you have it, do not flaunt it
Auteurs: Sophie C. Boerman & Dian A. de VriesSamenvattingAls je het hebt, pronk er dan niet mee: Effecten van fitfluencer-afbeeldingen en bijschriften op trainingsintentie
Op basis van theorieën omtrent self-objectification, social comparison, self-determination, en framing, onderzochten wij de effecten van fitfluencer afbeeldingen en bijschriften die zich focussen op uiterlijk (versus minder uiterlijkgericht) op sportintentie en onzeker en geïnspireerd voelen. We deden een online experiment met een 3 (afbeelding: uiterlijkgerichte vrouwelijke fitfluencer, vs. niet uiterlijkgerichte fitfluencer, vs. niet uiterlijkgerichte zonder fitfluencer) x 3 (onderschrift: focus op voordelen voor uiterlijk vs. gezondheid- vs. stemming) between-subjects design onder twee steekproeven (Nsample 1 = 494, Nsample 2 = 253). Resultaten tonen dat 1) in beide steekproeven vrouwen die een uiterlijkgerichte afbeelding hadden gezien de laagste sportintentie hadden, 2) door uiterlijkgerichte afbeeldingen kunnen vrouwen zich onzeker voelen, en 3) effecten verschillen niet tussen de bijschriften. Deze bevindingen suggereren dat uiterlijkgerichte fitfluencer Instagram-afbeeldingen de minst gewenste effecten hebben, zelfs als ze vergezeld worden door een bijschrift dat de gezondheids- of stemmingsvoordelen van sporten benadrukt.
-
-
- Artikelen
-
-
-
Hoe word je miljonair in drie stappen?
Auteurs: Eva. A van Reijmersdal & Liselot HuddersSamenvattingDeze experimentele studie (N = 162) onderzocht hoe finfluencers financiële beslissingen van Nederlandse jongvolwassenen beïnvloeden. Waarschuwingen over de risico’s van beleggen zorgen voor een lagere waargenomen toekomstige financiële zekerheid en een lagere bereidheid om te investeren. Tegelijkertijd zorgt dit voor een hogere waardering van de influencer. Deze waardering leidt vervolgens tot meer financieel risicogedrag, een hogere intentie om te beleggen en een lager financieel welzijn.
-
-
-
-
Momfluencers als entertainmenteducators ter promotie van borstvoeding: een conceptueel model
Auteurs: Ellen Mertens & Emma BeuckelsSamenvattingPersuasieve communicatie omtrent borstvoeding stuit vaak op weerstand, vanwege de polariserende en gestigmatiseerde aard van het onderwerp. Door middel van een doelgerichte literatuurstudie rond de thema’s borstvoeding, socialmedia-influencers en sociale marketing onderzoekt deze paper hoe momfluencers (socialmedia-influencers die content delen over het moederschap) de weerstand kunnen verlagen ten aanzien van persuasieve boodschappen ter promotie van borstvoeding. Op basis van deze literatuurstudie werd een conceptueel model samengesteld dat illustreert hoe momfluencers efficiënt kunnen worden ingezet om borstvoedingsintenties, -attitudes en -gedrag van hun volgers positief te beïnvloeden. Dit model is gebaseerd op de theorie van entertainmenteducatie en de grote hoeveelheid literatuur over socialmedia-influencers en laat zien hoe de kenmerken van momfluencers de weerstand tegenover overtuigende borstvoedingsboodschappen kunnen verminderen en borstvoeding kunnen aanmoedigen.
-
-
-
Het sprookje van socialmedia-influencers
Door Marijke De VeirmanSamenvattingInfluencers vergaarden een groot publiek van volgers door entertainende socialemediaposts over hun persoonlijke leven te creëren en te delen en/ of door hun expertise over relevante onderwerpen te demonstreren. Hun grote netwerk, hun vaardigheden om inhoud te creëren en het feit dat volgers hen zien als sympathieke, geloofwaardige en relateerbare rolmodellen, leidden ertoe dat merken hen vroegen om hun producten te promoten in ruil voor gratis producten en/of geldelijke betaling, een strategie die influencermarketing wordt genoemd. Op die manier krijgen influencers een actieve rol in het reclameproces als endorser. Het proefschrift dat in dit artikel besproken wordt, draagt bij aan het academische en maatschappelijke debat over de overtuigingskracht en het ethische gebruik van influencermarketing door middel van drie onderzoeksdoelstellingen. Onderzoeksdoelstelling 1 wil een state of the art bieden van influencermarketing onderzoek. Er wordt extra nadruk gelegd op influencermarketing gericht op kinderen. Onderzoeksdoelstelling 2 richt zich op de overtuigingskracht van influencermarketing en wil een antwoord formuleren op de vraag met welke influencer best wordt samengewerkt bij het implementeren van een influencermarketingstrategie. Tot slot wordt in onderzoeksdoelstelling 3 de focus gelegd op het ethisch gebruik van influencermarketing, in het bijzonder het belang van openbaarmaking van reclame en de kwetsbaarheid van minderjarigen, zowel vanuit het perspectief van de consument als van de influencer. Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen van de onderzoeken die zijn uitgevoerd om deze doelstellingen te bereiken en hoe deze bijdragen aan ons begrip van de overtuigingskracht en het ethisch gebruik van influencermarketing.
-
- In De Spotlight
-
- Boekbesprekingen
-
Volumes & issues
-
Volume 52 (2024)
-
Volume 51 (2023)
-
Volume 50 (2022)
-
Volume 49 (2021)
-
Volume 48 (2020)
-
Volume 47 (2019)
-
Volume 46 (2018)
-
Volume 45 (2017)
-
Volume 44 (2016)
-
Volume 43 (2015)
-
Volume 42 (2014)
-
Volume 41 (2013)
-
Volume 40 (2012)
-
Volume 39 (2011)
-
Volume 38 (2010)
-
Volume 37 (2009)
-
Volume 36 (2008)
-
Volume 35 (2007)
-
Volume 34 (2006)
-
Volume 33 (2005)