- Home
- A-Z Publications
- Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken
- Previous Issues
- Volume 40, Issue 1, 2024
Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken - Volume 40, Issue 1, 2024
Volume 40, Issue 1, 2024
- Redactioneel
-
- Artikelen
-
-
-
Thuiswerken gedurende de COVID-19-pandemie: slecht voor het welbevinden?
More LessSamenvattingDit artikel onderzoekt wat het effect van gedwongen thuiswerken gedurende de coronapandemie op het welbevinden van werknemers is. We presenteren daarvoor een model waarin we een relatie leggen tussen thuiswerken en welbevinden en de mediërende rol van steun van collega’s in het werk, professionele en sociale isolatie en de verandering in het aantal gewerkte uren, en de werk-privébalans. Op basis van data van het onderzoek Leven, werken en COVID-19 van Eurofound, verzameld in juni en juli 2020, vinden we dat thuiswerken de isolatie vergroot, het aantal gewerkte uren verhoogt en de werk-privébalans verslechtert. Het welbevinden wordt echter verhoogd. Thuiswerken is derhalve een tweesnijdend zwaard, waar werkgevers voorzichtig mee om moeten gaan. Werknemers willen het graag, omdat thuiswerken het welbevinden verhoogt. Maar werkgevers moeten ook oppassen voor de verslechterde werk-privébalans, die op termijn tot meer problemen, zoals burn-out, kan leiden.
-
-
-
-
De ondersteuning door leidinggevenden aan medewerkers die naast het werk mantelzorg verlenen
More LessSamenvattingDoor onder andere vergrijzing en een hogere levensverwachting neemt de druk op de informele zorg toe. Veel werknemers combineren een baan met het verlenen van informele zorg: mantelzorg. Ondersteuning vanuit de werkgever kan mantelzorgers helpen bij deze combinatie. Dit onderzoek is gericht op de rol van de leidinggevende bij het ondersteunen van werkende mantelzorgers en de verandering van deze ondersteuning tijdens de coronapandemie. Er zijn acht leidinggevenden van werkende mantelzorgers geïnterviewd. De interviews zijn gecodeerd volgens de methode van directieve kwalitatieve inhoudsanalyse. Leidinggevenden bieden werkende mantelzorgers onder andere zorgverlof, opties om flexibel te werken, en een luisterend oor. Ze zetten makkelijker ondersteuning voor werkende mantelzorgers in als zij zich hierbij gesteund voelen binnen de organisatie. Door de coronapandemie werd er vaker thuis gewerkt. Voor een deel van de werkende mantelzorgers was het hierdoor makkelijker hun werk met mantelzorg te combineren. Daardoor was er in sommige gevallen ook minder behoefte aan bijvoorbeeld zorgverlof. Voor andere mantelzorgers, bijvoorbeeld die in de zorg werken, was de combinatie zwaarder geworden door de verhoogde werkdruk in de zorg door de coronapandemie. Leidinggevenden van werkende mantelzorgers in de zorg gaven aan dat de hoge werkdruk en het personeelstekort ervoor zorgde dat het voor hen ingewikkeld was om ondersteuning in de vorm van zorgverlof te bieden. Hierdoor boden leidinggevenden minder vaak ondersteuning aan. Om werkende mantelzorgers nu en in de toekomst niet te overbelasten is passende ondersteuning nodig vanuit de werkgever. Daarom is er verder onderzoek nodig naar de rol die organisaties en de leidinggevenden idealiter zouden vervullen bij het ondersteunen van werkende mantelzorgers.
-
-
-
Waterbedeffecten van arbeidsmarktbeleid
More LessSamenvattingDe Commissie Regulering van Werk waarschuwde voor waterbedeffecten van arbeidsmarktbeleid. Die treden op als beleid tot onbedoelde arbeidsmarktverschuivingen leidt. Dit speelt bijvoorbeeld wanneer de ‘flexibele schil’ toeneemt, terwijl het juist de bedoeling is om het gebruik van vaste contracten te stimuleren. Maar hoe relevant zijn waterbedeffecten eigenlijk in Nederland? En in hoeverre heeft beleid in het verleden geleid tot waterwaterbedeffecten? In dit onderzoek bieden we voor het eerst empirisch inzicht in het optreden van waterbedeffecten in Nederland. Hiervoor hanteren we twee methoden: een brede arbeidsmarktanalyse en een causale evaluatie van de verkorting van de maximum termijn voor tijdelijke contracten (ketenbepaling) van drie naar twee jaar. De brede arbeidsmarktanalyse suggereert dat het waterbedeffect van belang is, maar dat andere verklaringen voor de flexibilisering van de arbeidsmarkt minstens zo belangrijk zijn. Een aanzienlijk deel van de groei in het aandeel zelfstandigen hangt samen met sociaaleconomische trends en de bewuste stimulering van zelfstandig ondernemerschap. De casestudie laat zien dat de omvang van het waterbedeffect – naar flexibele arbeidsvormen, werkloosheid en inactiviteit – een kwart is van het beoogde effect, namelijk doorstroom naar een vast contract.
-
-
-
Strategieën van Nederlandse werkgevers voor het gebruik van flexcontracten en de relatie met loopbanen van flexwerkers
SamenvattingOngeveer 60% van de werkgevers in Nederland gebruikt flexibele contracten. Omdat de manier waarop zij dit doen van invloed kan zijn op de loopbanen van werknemers met een flexibel contract, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de verschillende manieren waarop werkgevers dit soort contracten inzetten. In dit onderzoek hebben we registerdata gebruikt om werkgevers te clusteren op basis van hun daadwerkelijke gebruik van tijdelijke contracten, oproepcontracten en uitzendkrachten. We houden hierbij rekening met de mogelijkheid dat werkgevers flexibele contracten op een andere manier kunnen inzetten voor groepen werknemers die verschillende typen taken uitvoeren. Vervolgens gebruiken we deze clustering als determinant voor de loopbanenuitkomsten van individuen die de arbeidsmarkt betreden met een flexibel contract. De relatie tussen werkgeversstrategieën en loopbaanuitkomsten van werknemers is middels een competing risks event history analyse onderzocht. De resultaten laten zien dat werknemers die instromen bij werkgevers die flexibele contracten gebruiken om te screenen het meeste kans hebben om een opstap te maken naar een vast contract en werknemers die instromen bij werkgevers die flexibele contracten gebruiken om de aanpasbaarheid te vergroten, de grootste kans hebben om in flexibel werk te blijven of een transitie naar baanloosheid te maken.
-
- CBS-Bericht
-
-
-
Autonomie van flexibele werknemers en zzp’ers
More LessSamenvattingZelfstandigen ervaren meer autonomie en werken minder volgens vaste procedures dan werknemers. Dit geldt ook als wordt gecontroleerd voor een aantal factoren die hierbij een rol kunnen spelen. Zzp’ers die eigen arbeid aanbieden lijken qua autonomie en werken volgens procedures meer op andere zelfstandigen dan op werknemers. Weinig autonomie, veel herhaalde taken en werken volgens procedures komt veel voor bij uitzendkrachten. Met uitzondering van werken volgens procedures geldt dit ook voor oproep- en invalkrachten, maar bij hen is het verschil met vaste werknemers minder groot na controle voor andere factoren.
-
-
- Essays
-
-
-
Maatschappelijke productiviteit als beleidsdoel in de bijstand
By Arjen de WitSamenvattingIn het huidige Nederlandse bijstandsbeleid is er te weinig waardering voor vormen van participatie die sociale of publieke waarde hebben, maar geen directe economische waarde. Dit essay stelt voor om maatschappelijke productiviteit te hanteren als beleidsdoel voor Nederlanders in de bijstand. Activiteiten zijn maatschappelijke productief als ze goederen of diensten genereren die algemeen nut hebben of een sociaal belang behartigen. Hieronder vallen vrijwilligerswerk en informele hulp, maar ook betaald werk dat bijdraagt aan het algemeen belang. Maatschappelijke productiviteit kan betaald worden, wat bijdraagt aan de eigenwaarde van producenten, maar dit kan ten koste gaan van de intrinsieke waarde van een onbetaalde, prosociale activiteit. Dit essay bespreekt drie beleidsopties waarbij deze voor- en nadelen verschillend uitpakken: een basisinkomen, een participatie-inkomen en basisbanen. Tot slot volgen enkele aanbevelingen voor beleid op de korte termijn. Er bestaat een breed scala aan maatschappelijk productieve activiteiten tussen een uitkering en een betaalde baan, en beleid zou meer moeten doen om deze activiteiten te belonen.
-
-
-
-
Lessen van Mondragón
Authors: Marc Peeters & Roel SchoutetenSamenvattingDe coöperatiebeweging van Mondragón wordt vaak aangehaald als een alternatieve manier van organiseren die een tegenwicht kan bieden aan een aantal dysfuncties van het neoliberalisme, zoals vervreemding, inkomensongelijkheid en individualisme. Op basis van literatuuronderzoek, internetbronnen en etnografisch onderzoek ter plaatse betogen we in dit verkennend essay dat de casus van Mondragón ons informatie en inspiratie kan geven om zelfstandig na te denken over hoe het beter kan met het organiseren van arbeidsverhoudingen om weerstand te bieden aan de dysfuncties van het neoliberalisme. Uit de analyse blijkt dat Mondragón weliswaar in staat is gebleken, en nog blijkt, om vervreemding, inkomensongelijkheid en individualisme tegen te gaan door daar eigenaarschap, gelijkheid en solidariteit tegenover te plaatsen, maar dat we die bijdrage ook niet moeten romantiseren. Met name op het terrein van de arbeidsorganisatie laat Mondragón nog kansen onbenut. Maar deze casus biedt volop mogelijkheden om na te denken over mogelijkheden voor de toepassing van de onderliggende ideeën over bedrijfsdemocratisering door de lessen ervan te duiden, te verklaren en toe te passen.
-
- Proefschriftessay
-
-
-
Werknemers buitenspel in technologische innovatie?
More LessSamenvattingHet technologie debat focust sterk op de potentiële gevolgen voor werknemers en organisaties. Veel minder is bekend over het ontwikkel- en implementatieproces van technologie. Het is net in dat proces dat de keuzes gemaakt worden die de uiteindelijke gevolgen van technologische innovatie bepalen. Voor mijn proefschrift onderzocht ik de rol van werknemersparticipatie in technologische innovatieprocessen. Ik stelde vast dat de invloed van werknemers en vakbonden bij technologische innovatie eerder beperkt is en dat ons huidig denken over technologie als zijnde apolitiek en deterministisch deze positie van werknemers verder dreigt te eroderen. Deze assumpties stroken bovendien niet met de werkelijkheid. Op de werkvloer is technologische innovatie nog steeds een politiek, situatie-specifiek proces met gedeeltelijk contingente uitkomsten. Door het politieke karakter van technologische innovatie te minimaliseren, zal technologie op de werkvloer vooral de status quo versterken.
-
-
- Gepubliceerd Internationaal
-
Volumes & issues
-
Volume 40 (2024)
-
Volume 39 (2023)
-
Volume 38 (2022)
-
Volume 37 (2021)
-
Volume 36 (2020)
-
Volume 35 (2019)
-
Volume 34 (2018)
-
Volume 33 (2017)
-
Volume 32 (2016)
-
Volume 31 (2015)
-
Volume 30 (2014)
-
Volume 29 (2013)
-
Volume 28 (2012)
-
Volume 27 (2011)
-
Volume 26 (2010)
-
Volume 25 (2009)
-
Volume 24 (2008)
-
Volume 23 (2007)
-
Volume 22 (2006)
-
Volume 21 (2005)