- Home
- A-Z Publications
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 36, Issue 1, 2023
Gedrag & Organisatie - Volume 36, Issue 1, 2023
Volume 36, Issue 1, 2023
- Artikelen
-
-
-
Technostress en verloopintentie: Gemedieerd door burn-out? Een cross-sectioneel onderzoek bij Belgische werknemers
Authors: Yasmine Sparidans, Tinne Vander Elst & Hans De WitteSamenvattingDit onderzoek bestudeerde de relatie tussen technostress en verloopintentie. Gebaseerd op het Job Demands-Resources model en eerder empirisch onderzoek werd er een rechtstreekse positieve samenhang verwacht tussen vijf technostressoren (techno-overlading, techno-invasie, techno-complexiteit, techno-onveiligheid en technoonzekerheid) en verloopintentie. Tevens werd een mediërende rol van burn-out verwacht. Resultaten, bekomen via een cross-sectioneel vragenlijstonderzoek bij 1691 werknemers in België, bieden evidentie voor een positieve samenhang tussen drie technostressoren (technooverlading, techno-invasie en techno-onveiligheid) en verloopintentie. Verder bleek burn-out deze relaties volledig of gedeeltelijk te mediëren. Techno-onzekerheid bleek onverwacht negatief samen te gaan met burn-out en verloopintentie, nadat er gecontroleerd werd voor de andere technostressoren. De theoretische en praktische implicaties van dit onderzoek worden aangegeven.
-
-
-
-
“Het spijt me (niet)”: Herstel na een verontschuldiging door een mannelijke versus vrouwelijke CEO
Authors: Aylin Koçak, Claudia Rooman & Eva DerousSamenvattingHet geven van een verontschuldiging beperkt de schade na een overtreding door een organisatie. Terwijl eerdere studies keken naar de inhoud van een goede CEO-verontschuldiging, onderzocht de huidige studie welke omstandigheden (in termen van CEO-gender en type sector) van belang zijn bij een CEO-verontschuldiging na een organisatiefout. Gebaseerd op de attributietheorie en de token status theorie onderzocht deze studie het effect van een verontschuldiging van een mannelijke versus vrouwelijke CEO in een mannelijk versus meer vrouwelijk gedomineerde sector. In een experimentele scenariostudie (N = 57) met een ‘binnen-subjecten’ design vonden we dat het geven van een verontschuldiging leidde tot een beter herstel bij het publiek dan het niet geven van een verontschuldiging. Er was geen verschil in herstel na een verontschuldiging van een mannelijke versus een vrouwelijke CEO en dat effect was onafhankelijk van het type sector (mannelijk of vrouwelijk gedomineerd). Deze studie combineert verschillende theoretische perspectieven en draagt zo bij tot de literatuur van zowel CEO-verontschuldigingen als percepties tegenover mannelijke versus vrouwelijke CEO’s. Resultaten helpen ook organisaties, in het bijzonder CEO’s en hun communicatieteams, bij het voorbereiden van een reactie na een organisatiefout en bieden meer kennis over (het omgaan met) verwachtingspatronen ten opzichte van mannelijke versus vrouwelijke CEO’s.
-
- REEKS ‘DUURZAME INZETBAARHEID’
-
-
-
Het verband tussen kwalitatieve baanonzekerheid en informeel werkplekleren: De rol van basisbehoeftebevrediging en psychologische veiligheid
Authors: Suzanne van Mackelenbergh & Dave StynenSamenvattingVeranderingen op de werkplek kunnen leiden tot kwalitatieve baanonzekerheid, ofwel de bezorgdheid bij werknemers dat gewaardeerde baankenmerken verloren gaan. Tegelijkertijd vergroten deze veranderingen de noodzaak om te leren. Hoewel eerder onderzoek aantoont dat kwalitatieve baanonzekerheid een stressor is met een negatieve impact, is er slechts beperkt onderzoek gedaan naar de relatie met leren. In deze studie is het verband tussen kwalitatieve baanonzekerheid en informeel leren door werknemers onderzocht. Hierbij is gekeken of basisbehoeftebevrediging en psychologische veiligheid een rol kunnen spelen. De resultaten uit een survey met 199 werknemers laten zien dat kwalitatieve baanonzekerheid negatief gerelateerd is aan informeel werkplekleren. Ondermijning van de basisbehoeften aan autonomie, verbondenheid en competentie is een mediator van deze relatie. Psychologische veiligheid is positief gerelateerd aan informeel werkplekleren maar is geen moderator van de relatie tussen kwalitatieve baanonzekerheid en basisbehoeftebevrediging. Vanuit het perspectief van leren is het belangrijk dat kwalitatieve baanonzekerheid wordt vermeden en dat tegelijkertijd gevoelens van autonomie, verbondenheid en competentie worden versterkt.
-
-
- Redactioneel
-
Volumes & issues
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)