- Home
- A-Z Publications
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 36, Issue 4, 2023
Gedrag & Organisatie - Volume 36, Issue 4, 2023
Volume 36, Issue 4, 2023
- Artikelen
-
-
-
Wat heeft de medewerker nodig? Themanummer ‘De nieuwe kleren van de leider (m/v/x): Leiderschap in tijden van digitalisering, globalisering en flexibilisering’ (deel 1)
Authors: Robin Bauwens, Anouk Decuypere & Marloes van EngenSamenvattingDit artikel leidt het eerste deel van het themanummer ‘Leiderschap in tijden van digitalisering, globalisering en flexibilisering’ in. Meer dan ooit lijkt leiderschap een strijd om percepties geworden, waarbij de stijl, toon en communicatievaardigheden van leiders bepalend zijn voor succes. Dit special issue over hedendaagse leiderschapsuitdagingen bundelt drie studies over de digitale uitdagingen van leidinggevenden, percepties van medewerkers over leiderschap, en het belang van aandachtige communicatie. Samen benadrukken ze het belang van leiders die medewerkers autonomie geven, vertrouwen en teamcohesie opbouwen, en aandachtig communiceren, zelfs in hybride werkomgevingen. ‘Leiderschap’ gaat dus verder dan kwaliteiten van een individuele leider, en zit veelal in de percepties van medewerkers over het gedrag van diens leider en of men zich gesteund of erkend voelt. Aandacht voor medewerkers blijkt effectiever dan zelfpromotie, in tegenstelling tot de gangbare beeldvorming van leiders in de media doet vermoeden.
-
-
-
-
De kracht van empowerend leiderschap voor proactiviteit bij thuiswerken: De rol van zelf-effectiviteit, rolambiguïteit en professionele isolatie
More LessSamenvattingDeze studie beoogt meer inzicht te geven in de relatie tussen empowerend leiderschap en proactief werkgedrag. Op basis van de empowerment- en telewerkliteratuur werd gehypothetiseerd dat empowerend leiderschap enerzijds mogelijkheden voor thuiswerkers schept, waarbij dezen meer zelf-effectiviteit ervaren en meer proactief werkgedrag vertonen. Anderzijds kan het een belastend proces in gang zetten, waarbij werknemers meer rolambiguïteit ervaren en minder proactief werkgedrag vertonen. Daarnaast werd verwacht dat professionele isolatie de verwachte positieve indirecte relatie tussen empowerend leiderschap en proactief werkgedrag via zelf-effectiviteit verzwakt en de verwachte negatieve indirecte relatie tussen empowerend leiderschap en proactief werkgedrag via rolambiguïteit versterkt. Op basis van data, verzameld onder 345 thuiswerkende werknemers tijdens de COVID-19-pandemie, bleek dat empowerend leiderschap een positieve indirecte relatie had met proactief werkgedrag via zelf-effectiviteit, en dat professionele isolatie deze relatie verzwakte. De indirecte relatie tussen empowerend leiderschap en proactief werkgedrag via rolambiguïteit was niet significant en werd niet gemodereerd door professionele isolatie. Er werd wel een onverwachte negatieve relatie gevonden tussen empowerend leiderschap en rolambiguïteit. Deze bevindingen dragen bij aan het debat rondom leiderschap in thuiswerkcontexten en hebben implicaties voor vervolgonderzoek en de managementpraktijk.
-
-
-
Aandachtige leidercommunicatie in hybride tijden: Pilottest van een nieuwe training
More LessSamenvattingDeze studie heeft als doel om de effectiviteit van een nieuwe training voor leidinggevenden m.b.t. aandachtige leidercommunicatie te testen. Aandachtige leidercommunicatie verwijst naar “een open, aandachtige houding tijdens een gesprek met een werknemer”. De potentiële werkingsmechanismen van de training werden getest door de integratie van de Zelf-Determinatie Theorie en Kahn’s psychologische voorwaarden voor bevlogenheid. De training werd longitudinaal getest met twee groepen leidinggevenden (NT1 = 18) uit publieke organisaties en hun medewerkers (NT1 = 129). Doordat de datavergaring tijdens een lockdown met verplicht thuiswerken plaatsvond, werd ook communicatie in de digitale omgeving onderzocht. Data van medewerkers lieten positieve resultaten zien betreffende (tevredenheid met aandachtige) communicatie van leiders, dienend leiderschap, vertrouwen in de leider, en mindfulness in communicatie, hoewel niet bij beide trainingsgroepen. Psychologische behoeftebevrediging medieerde de relatie tussen aandachtige leidercommunicatie en burn-out. Kahn’s psychologische voorwaarden voor persoonlijke bevlogenheid (beschikbaarheid, betekenisvolheid en veiligheid) medieerden de relatie tussen aandachtige leidercommunicatie en zowel bevlogenheid als burn-out. Uit open vragen over de lockdown bleek dat de ervaring van werknemers met betrekking tot thuiswerken varieerde van zeer positief tot extreem negatief. Zij rapporteerden over het algemeen geen effect op het leiderschap van hun leidinggevende, terwijl leiders aangaven dat thuiswerken hun communicatie met werknemers drastisch beïnvloedde.
-
-
-
“Wat als mijn baas denkt dat ik het niet kan?!” Metaperceptie als katalysator voor de relatie tussen transformationeel leiderschap, psychologische empowerment en werktevredenheid
Authors: Hanneke Grutterink & Myrte V. VroemenSamenvattingWerknemers hechten veel belang aan hoe ze denken dat hun leidinggevende hen ziet. Dergelijke metapercepties kleuren hoe werknemers gedragingen van hun leidinggevende interpreteren en zijn sterk bepalend voor hun gedrag en motivatie. In dit artikel beantwoorden we recente oproepen om de rol van metaperceptie als potentiële hefboom voor de effectiviteit van leiderschap te onderzoeken. Transformationeel leiderschap is lang gezien als een wondermiddel voor werktevredenheid, maar is niet altijd even effectief. Wij verwachtten dat metaperceptie van competentie – bijvoorbeeld “Ik denk dat mijn supervisor vindt dat ik geweldig werk lever” – een belangrijke moderator is. In een veldstudie onder 340 werknemers van organisaties uit verschillende sectoren vonden wij een positieve relatie tussen transformationeel leiderschap en werktevredenheid via psychologische empowerment. Zoals voorspeld werd deze indirecte relatie gemodereerd door de metaperceptie van competentie. Dit suggereert dat transformationeel leiderschap vooral effectief is voor werknemers die geloven dat hun leidinggevende hen competent vindt. De bevindingen dragen bij aan toenemend inzicht in de invloed van metapercepties op de werkplek. In het licht van het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten is werknemertevredenheid van groot belang voor het behoud van personeel, en kennis over metapercepties brengt ons een stap dichter bij het optimaal benutten van de positieve effecten van transformationeel leiderschap.
-
Volumes & issues
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)