- Home
- A-Z Publicaties
- Gedrag & Organisatie
- Previous Issues
- Volume 37, Issue 2, 2024
Gedrag & Organisatie - Volume 37, Issue 2, 2024
Volume 37, Issue 2, 2024
- Redactioneel
-
-
-
De leider in ‘context’: Themanummer ‘De nieuwe kleren van de leider (m/v/x): Leiderschap in tijden van digitalisering, globalisering en flexibilisering’ (deel 2)
Auteurs: Anouk Decuypere, Marloes van Engen & Robin BauwensSamenvattingDit artikel leidt het tweede en laatste deel van het themanummer in: ‘De nieuwe kleren van de leider (m/v/x): Leiderschap in tijden van digitalisering, globalisering en flexibilisering’. Dit deel van het themanummer bundelt drie artikelen waarin ‘context’ centraal staat. Het eerste artikel onderzoekt de rol van de door werknemers ervaren fit met teamleden op de werknemerleiderrelatie, waarbij inclusief leiderschapsgedrag en de ervaren behoeften van medewerkers centraal staan. Het tweede artikel is een beschouwend artikel en bespreekt de wisselwerking van technologische ontwikkelingen en de percepties, acties en beslissingen van leiders. Het derde artikel doet verslag van een ‘toekomst-georiënteerd lab’, waar verschillende belanghebbenden rondom flexwerkers samen ideeën genereren en oplossingen bedenken rond de vraag hoe leiderschap vorm te geven zodat flexwerkers meer duurzame loopbanen kunnen verwezenlijken. De vierde, afsluitende bijdrage ten slotte is een kritische reflectie op leiderschapstheorie en -onderzoek in het algemeen, vanuit drie fundamentele pijnpunten in leiderschapsonderzoek: conceptualisatie, causaliteit en context. Deze reflectie zet de bijdragen van de ‘nieuwe kleren van de leider’ zowel in hun hemd als in het zonnetje, en geeft richtingen voor toekomstig onderzoek.
-
-
- Artikel
-
-
-
Wanneer inclusieve leiders het verschil (kunnen) maken: Het belang van supplementaire en complementaire team-fit voor ervaren autonomie, verbondenheid en competentie van werknemers
SamenvattingIn deze studie veronderstelden wij op basis van de zelfdeterminatietheorie dat naarmate medewerkers het gedrag van hun leidinggevende als meer inclusief zien, zij meer autonomie, verbondenheid en competentie ervaren in hun werk. Tevens veronderstelden we, op basis van de optimale distinctiviteitstheorie, dat deze relatie sterker is naarmate medewerkers een grotere persoon-team fit ervaren. 222 werknemers rapporteerden via een online vragenlijst in hoeverre zij autonomie, verbondenheid, competentie en (supplementaire en complementaire) fit met hun team ervaarden en de mate waarin hun leidinggevende inclusief leiderschapsgedrag vertoonde. Onze analyse bevestigde de relatie tussen inclusief leiderschap en autonomie, verbondenheid en competentie. Team fit modereerde de relatie tussen inclusief leiderschap en behoeftebevrediging, maar anders dan verwacht. De relatie tussen inclusief leiderschap en ervaren autonomie en verbondenheid was sterker wanneer medewerkers een lage supplementaire team fit ervaarden. De relatie tussen inclusief leiderschap en ervaren autonomie en competentie was sterker wanneer medewerkers een lage complementaire team fit ervaren. Daarnaast bleek dat zowel supplementaire als complementaire team fit substantieel samenhingen met autonomie, verbondenheid en competentie. Onze resultaten benadrukken hiermee het belang van teamcontext in het begrijpen van uitkomsten van inclusief leiderschap.
-
-
-
-
Leiderschap en techniek: Een techniekfilosofische benadering over besluitvorming in de toekomst
Door Kari M. I. SpijkerSamenvattingInnovatieve technologieën brengen een fundamentele verschuiving teweeg in de verantwoordelijkheden van leiders en dus in de leiderschapstheorieën die deze veranderingen duiden. Leiders moeten zich aanpassen aan de groeiende rol van technologische hulpmiddelen in besluitvormingsprocessen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen om effectief keuzes te kunnen maken. Daarbij is het belangrijk om inzicht te krijgen in het veranderende morele landschap, waarbij moreel actorschap zich niet langer beperkt tot de leider, maar ook de techniek omvat. Het begrijpen van deze dynamiek is belangrijk voor leiders, technologische ontwikkelaars en de bredere maatschappij om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling en het gebruik van technologie op een verantwoorde en ethische manier gebeurt. Dit artikel biedt een filosofische uiteenzetting om deze inzichten te verschaffen en om een andere kijk te bewerkstelligen op de fundamentele relaties tussen actoren en de gevolgen van besluitvormingstechnologieën, vanuit een postfenomenologisch perspectief. In een veld dat traditioneel door andere theoretische inzichten wordt beheerst, zoals leiderschapstheorie, kan techniekfilosofie een aanvulling en nieuwe inzichten verschaffen rondom de uitdagingen van modern leiderschap.
-
-
-
Stimuleren van duurzame loopbanen voor flexwerkers: Paradoxen en routes naar een wenselijke toekomst vanuit het perspectief van belanghebbenden
Auteurs: Jana Retkowsky, Jos Akkermans, Sanne Nijs, Paul Jansen & Svetlana KhapovaSamenvattingHoe kunnen belanghebbenden van flexwerk leiding geven aan het opbouwen en ondersteunen van duurzame loopbanen voor flexwerkers? Om die vraag te beantwoorden verzamelden en analyseerden we in dit onderzoek informatie met meerdere belanghebbenden in een ‘wenselijketoekomst-georiënteerd lab’. Een groep van 50 belanghebbenden die te maken hebben met flexwerk, namen deel aan het lab. Deze groep bestond uit leiders op verschillende managementniveaus bij bemiddelaars op de arbeidsmarkt, klantorganisaties en vakbonden, beleidsmakers en platformdirecteuren, onderzoekers en flexwerkers. Uit de data-analyse komen verschillende paradoxen naar voren waarmee belanghebbenden worden geconfronteerd, namelijk: (1) economische versus welzijnslogica, (2) standaardisatie versus maatwerk, en (3) moderne werkvormen versus traditionele wet- en regelgeving. Vervolgens analyseerden we de paradoxen in het kader van duurzame loopbanen en schetsten we gewenste toekomstscenario’s richting meer duurzame loopbanen voor flexwerkers en bespreken we routes naar effectief leiderschap hierin. In het bijzonder raden we leiders aan zich te richten op het bevorderen van welzijn, oog te hebben voor uiteenlopende behoeften, en één juridisch kader te scheppen over de grenzen van organisaties heen.
-
-
-
De nieuwe leider in het hemd gezet? Een kritische reflectie op concept, causaliteit en context van leiderschap
Door Janka I. StokerSamenvattingIn tijden van toenemende onzekerheid en maatschappelijke ontwikkelingen zoals globalisering, digitalisering en flexibilisering is gedegen onderzoek naar leiderschap misschien wel belangrijker dan ooit. Om daarin te slagen is het leiderschapsonderzoek volgens verschillende auteurs echter dringend aan verbetering toe. In deze kritische reflectie wordt aan de hand van de drie centrale begrippen beschreven waar de problemen liggen: concept, causaliteit en context. Tevens laten voorbeelden van recente studies zien hoe onderzoekers met deze uitdagingen om kunnen gaan. De kansen om de nieuwe leider van echte kleren te voorzien liggen voor het oprapen.
-
Volumes & issues
-
Volume 37 (2024)
-
Volume 36 (2023)
-
Volume 35 (2022)
-
Volume 34 (2021)
-
Volume 33 (2020)
-
Volume 32 (2019)
-
Volume 31 (2018)
-
Volume 30 (2017)
-
Volume 29 (2016)
-
Volume 28 (2015)
-
Volume 27 (2014)
-
Volume 26 (2013)
-
Volume 25 (2012)
-
Volume 24 (2011)
-
Volume 23 (2010)
-
Volume 22 (2009)
-
Volume 21 (2008)
-
Volume 20 (2007)
-
Volume 19 (2006)
-
Volume 18 (2005)
-
Volume 17 (2004)