- Home
- A-Z Publications
- Tijdschrift voor HRM
- Issue Home
Tijdschrift voor HRM - Current Issue
Volume 27, Issue 4, 2024
- Artikel
-
-
-
“We bieden fulltime, parttime of flexibel”: Hoe worden werknormen in vacatureteksten in de verpleegkunde, het primair onderwijs, ICT en techniek gecommuniceerd?
Authors: Esmée Simone Schregardus, Ruth van Veelen, Melissa Vink & Belle DerksAbstract NLNederland en Vlaanderen kennen grote arbeidsmarktkrapte, vooral in de zorg, het onderwijs en de techniek. Deze sectoren kennen ook een sterke gendersegregatie: in de techniek is ruim 80% man en werkt fulltime, in de zorg is ruim 80% vrouw en werkt parttime. Om tal van sociaaleconomische redenen is deze situatie onwenselijk. HR-professionals hebben behoefte aan handelingsperspectieven om meer divers arbeidspotentieel aan te trekken. Hoewel er veel aandacht is voor genderinclusief taalgebruik (neutraal taalgebruik dat niet impliceert dat een bepaald geslacht of gender de norm is) in vacatureteksten, is er nog weinig onderzoek gedaan naar de communicatie van werknormen in verschillende sectoren en hoe normatief die zijn in het schetsen van de ‘ideale’ werknemer in masculiene en feminiene sectoren. Is er in dit onderdeel van de vacaturetekst ook sprake van een bepaalde gender als norm? In dit onderzoek exploreren we (1) signalen van normalisering van fulltime/parttime normen in masculiene en feminiene sectoren in vacatureteksten, en (2) of deze normen verschillen tussen de sectoren primair onderwijs en verpleegkunde versus ICT en techniek. In een mixed-methods design interviewden we acht HR-professionals en deden we tekstanalyse op 160 vacatureteksten om deze vraag empirisch te beantwoorden. De resultaten laten zien dat er verschillen zijn in de normen die gelden in de sectoren: vacatures in masculiene sectoren bieden vooral fulltime contracten en doen een groter beroep op iemands beschikbaarheid, terwijl de feminiene sectoren voornamelijk parttimebanen en meer flexibiliteit aanbieden. Deze fulltime/parttime normen versterken genderrolverwachtingen over ‘mannenberoepen’ en ‘vrouwenberoepen’. De implicaties voor de HR-beroepspraktijk in het doorbreken van genderongelijkheid via inclusieve arbeidsvoorwaarden in werving- en selectie worden besproken.
-
-
-
-
Learning communities in het mkb: wat werkt?
Authors: Margot van Rees, Amber Kornet, Stephan Corporaal & Maaike EndedijkAbstract NLLearning Communities (LC’s) worden gezien als een veelbelovende manier om leven lang ontwikkelen praktisch vorm te geven in organisaties. Tot nu toe zijn LC’s voornamelijk ontworpen voor theoretisch opgeleide medewerkers. Hoe LC’s kunnen worden vormgegeven voor gemixte groepen – waarin zowel theoretisch opgeleide als praktijkopgeleide medewerkers participeren – is nog onbekend terrein in onderzoek. We geven in dit artikel een beschrijving van de inrichting en uitvoering van vijf LC’s aan de hand van ontwerpprincipes gebaseerd op inzichten uit de HRM- en HRD-literatuur. Ook onderzoeken we de werkzaamheid middels een meervoudige casestudie. Uit het onderzoek blijkt dat het cruciaal is dat de LC niet groter is dan 12 personen, in samenhang met het dagelijkse werk wordt vormgegeven, dat zelfsturend leren in de LC begeleid wordt door een geschoolde en ervaren facilitator, en dat individuele leerbehoeften in kleinere doelen worden opgedeeld. HR(D) speelt een belangrijke rol in o.a. doelformulering, deelnemersselectie, het betrekken van leidinggevenden van deelnemers en soms in het invullen van de facilitatorrol. Dit artikel geeft belangrijke handvatten voor het opzetten en uitvoeren van LC’s en de rol van de HR(D) professional daarbij.
-